Tuesday, January 23, 2007

LE PLOMBIER (BORIS VIAN)


Τί να πει κανείς για τον Boris Vian... Μηχανικός, ηθοποιός, τραγουδιστής, τρομπετίστας, αρθρογράφος, συγγραφέας... Πέθανε το 1959 , μόλις 39 ετών. Στα μυθιστορήματά του ο σουρρεαλισμός και το παράδοξο ανακατεύονται με τη φαντασία, την ευαισθησία και τη συγκίνηση. Ένας από τους πολύ αγαπημένους μου. Παραθέτω πιο κάτω μικρό αποσπάσμα από ένα διήγημά του.
-------------------------------------------------------------------
Δεν ήταν το κουδούνισμα της Γιασμίνης, που είχε πάει για ψώνια σ' ένα ύποπτο γραφείο παρέα με τον εραστή της. Δεν ήταν ούτε κι ο θείος μου μια και είχε πεθάνει πριν από δύο χρόνια. Ο σκύλος χτύπαγε το κουδούνι δυο φορές, κι εγώ είχα το κλειδί μου. Ωραία, θα 'πρεπε να βρω κάτι άλλο. Το χτύπημα ήταν χαρακτηριστικό: βαρύ..., ασήκωτο, ίσως... όχι, πυκνό, μάλλον.. ένα κουδούνισμα αργό και ακριβό.
Κατά συνέπεια, ο υδραυλικός. Μπήκε εξοπλισμένος με μια τσάντα από δέρμα εξαφανισμένου χορτοφάγου περασμένη στον ώμο του και γεμάτη από σιδερικά που κουδούνιζαν.
-Το λουτρό είναι από εκεί, μου είπε με μια τοξοτική χειρονομία. Δεν έθετε την ερώτηση. Μου μάθαινε επιτέλους που βρισκόταν μέσα σ' αυτό το διαμέρισμα, το λουτρό που, δίχως την παρατήρησή του, για πολύ καιρό ακόμα, θα μπορούσα να είχα παραμελήσει να τοποθετήσω με την ακρίβεια που προϋπόθετε εκ των πραγμάτων η σύντομη φράση του.
Αυτή την ώρα της μέρας, μια και η Γιασμίνη έλειπε, μια και ο θείος μου είχε πεθάνει και μια κι ο σκύλος χτυπούσε το κουδούνι δυο φορές (τις περισσότερες φορές), δεν ήταν στο σπίτι παρά μόνο τα έντεκα ανήψια μου, που ήταν απασχολημένα να παίζουν στην κουζίνα με τη γκαζιέρα, και δεν ακουγόταν κανένας θόρυβος.

Καθώς ο υδραυλικός έφτανε στο σαλόνι μετά από μια μεγάλη παράκαμψη, αγκιστρωμένος στη χειρονομία του, τον ξανάβαλα στον ίσιο δρόμο και τον οδήγησα έτσι μέχρι το λουτρό. Ετοιμαζόμουν να μπω μαζί του όταν με παραμέρισε, δίχως αγένεια, αλλά με κείνη τη σταθερότητα που ανήκει μόνο στους ειδικούς.

-Δε σας χρειάζομαι πια, μου είπε, κι έπειτα θα κινδυνεύατε να λερώσετε το όμορφο καινούριο κοστούμι σας.

Τόνιζε το καινούριο. Δεν είπα τίποτα , γιατί κάγχαζε και μάλιστα με πονηριά, και πήγα να κόψω την ταμπελίτσα που κρεμόταν. Άλλη μια αμέλεια της Γιασμίνης. Αλλά, σε τελευταία ανάλυση, δεν μπορείς να περιμένεις από μια γυναίκα που δε σε γνωρίζει, που δεν έχει ακούσει ποτέ να προφέρουν το όνομά σου, που δεν ξέρει καν ότι υπάρχεις, που ίσως να μην υπάρχει ούτε καν η ίδια παρά μόνο μερικώς, ή ακόμα και καθόλου, να σου προσφέρει τις υπηρεσίες μιας αγγλίδας γκουβερνάντας, της Άλις Μάρσαλ, που γεννήθηκε στο Μπρίτζπορτ του Γουιλτσίαρ, και πρόγκηξα την Άλις για τη χρόνια αμέλειά της. Μου απάντησε ότι δε μπορεί κανείς, ταυτόχρονα ν' αποφεύγει να προσέχει τ' ανήψια και να βγάζει τις ταμπελίτσες, κι αναγκάστηκα να υποκλιθώ, γιατί εκείνη τη στιγμή περνούσα την πόρτα που οδηγεί από το διάδρομο στην τραπεζαρία, πόρτα περιβόητα πολύ χαμηλή όπως έχω παρατηρήσει πολλές φορές στον κουφό αρχιτέκτονα που έχει διορίσει ο σπιτονοικοκύρης μου........


6 comments:

Anonymous said...

Έτσι μπράβο. Το χιούμορ είναι ένας από τους τρεις τρόπους για ν'αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες συναντήσεις της ζωής μας. Ένας δικός μου αγαπημένος, ο Αντρέ Ζιντ, ανάμεσα στα άλλα (βλ. αν είναι να σωθεί ο κόσμος θα σωθεί μόνο από τους ανυπότακτους) είχε γράψει καλύτερα να σε μισούν γι' αυτό που είσαι παρά να σ' αγαπούν γι' αυτό που δεν είσαι. Και ο Alex έχει δίκιο. Υπάρχει μια μοναδική στιγμή για όλα. Δεν λέω. Όλοι αξίζουν δεύτερη ευκαιρία, αλλά που να πάρει ο διάολος για καρδιά μιλάμε. Θέλει πολύ δυνατό ήλιο για να λιώσουν οι πάγοι.
punks not dead

Sigmataf said...

Και νόμιζα πως είμαι απο τα ήδη υπο εξαφάνιση, που τον διαβάζουν.

;)))

Anonymous said...

KALHMERA! KALHMERA! TI KANEIS OMORFH? LOIPON, SHMERA EGINE H KHDEIA ENOS ARMENIOU DHMOSIOGRAPHOU STHN KONSTANTINOUPOLI POU DOLOFONITHIKE APO TOUS AKRODEKSIOUS, TA FABERGE TOU TEOS DEN THA MAS EPISTRAFOUN, O SYN EKTREFEI TOUS KOUKOULOFOROUS (XAXAXA) KAI O KOSMOS SYNEXIZEI NA GYRIZEI ME TOUS DIKOUS TOU TRELOUS RYTHMOUS. KAI EINAI KAI MIA KSANTHOULA POU THELEI NA TAKSIDEPSEI STA ASTERIA. AYTO EINAI PANTA H OMORFOTERH EIDHSH SE ENAN PARALOGO KOSMO. GLYKA FILIA SE DUO YPEROHA MELAGHOLIKA YGRA (E ALHTHIA HTAN AUTO) MATIA.
'THE AUTHORITY KILLED THE CAT'

Agent of Chaos said...

OK sigmataf. Μ' ένα κλικ στη φωτογραφία είδα la haine, Άσιμο, Στέρεο Νόβα, Θανάση Παπακων/νου (Στην Ανδρομέδα και στη γη..), Ρεμπώ. Πολύ ενδιαφέρον. Πάρα πολύ ενδιαφέρον.

F said...

Γεια σας dear. Χαίρομαι πολύ που θίγεις το ζήτημα Μπορίς Βιάν και στο blog.

Το μόνο που θέλω να προσθέσω δίπλα στο τρομπετίστας είναι και τραγουδιστής. Εντάξει, δεν ήταν και η μεγαλύτερη μορφή της jazz αλλά μερικοί δίσκοι του έχουν ενδιαφέρον.

Ενδεικτικά αναφέρω τα:
Boris Vian Chante Boris Vian (Universal Music)
Boris Vian (Polygram International)

Καλό δισκοσαφάρι, καλή ακρόαση, καλό διάβασμα και πολλές ευχαριστίες για την υπενθύμιση να ξαναδιαβάσω με πρώτη ευκαιρία έναν Αφρό κι έναν Αμαρτοβόρο...

Anonymous said...

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΝΩΣΤΩΝ
Φράσεις φετίχ:
1. Το κλίμα έχει αλλάξει
(στις επόμενες πυρηνικές δοκιμές ελάτε να ξαναρωτήσετε πότε θα έρθει χειμώνας)
2. Ρουκέτα καλεί αμερικανική πρεσβεία.ελήφθη.όβερ
(αναζητείται multi-ethnic ρουκέτα, σύμφωνα με έγκυρες, εγκυρότατες πληροφορίες αλβανικής-ρωσικής-κινεζικής-ιταλικής-μεσανατολικής-ελληνικής προέλευσης)
3. Η περιουσία του βασιλιά
(το δύσκολο δεν είναι να γίνεις βασιλιάς, αλλά να δημιουργήσεις ένα βασίλειο).
4. Ο συνασπισμός υποθάλπει τους κουκουλοφόρους
(comandante Τσίπρα!)
5. Στη δολοφονία του αρμένιου δημοσιογράφου υπάρχουν υπόνοιες ότι ενέχεται το ακροδεξιό κόμμα
(κακοήθειες..πότε οι ακροδεξιοί είχαν σχέση με δολοφονίες και παρακράτος;)
6. Δωδεκαθεϊστές εναντίον Χριστιανών (σημειώσατε 1-0, είναι φανερή η υπεροχή των πρώτων όσον αφορά τη δημιουργία εντυπώσεων, ειδικά μετά τη σεάνς που έδωσαν με χιτώνες αρχαιοελληνικούς και ρωμαϊκούς, με ασπίδες και σπαθιά, δαφνοστεφανωμένοι, άλλοι προτίμησαν κάτι πιο λιτό, ένα παντελονάκι παραλλαγής και το σταυρό της χρυσής αυγής, κι έμαθε και το BBC επιτέλους πότε ανοίγει το τριώδιο στην Ελλάδα. Και εγώ για να ξεφορτωθώ όλους αυτούς τους ανισόρροπους σε ποιόν από τους δώδεκα πρέπει να κάνω σπονδή, μα τον Τουτάτη!?
Καλησπέρα μικρή..